Terug
The circle of life: van Patatgeneratie tot Millennial
Door Ferenc Arts

The circle of life: van Patatgeneratie tot Millennial

Zelfreflectie

De lezing die Sinek hield was in een zaal vol met jongeren van de generatie Y. De vraag die bij mij opkwam toen ik dit zag was: hoe zullen zij zichzelf zien? Is dit herkenbaar voor ze of hebben ze een ander beeld hierbij? Op internet vond ik een blog van Millennial Maaike Siegel getiteld “Het Millennials dilemma”. Hierin gaat ze in op de (voor)oordelen die er in de media bestaan over haar en haar leeftijdsgenoten. Siegel schetst een evenwichtig beeld waarbij ze aangeeft dat er weldegelijk problemen zijn waar Millennials mee te kampen hebben. De vraag die echter gesteld kan worden is of niet iedere generatie voor nieuwe dilemma’s komt te staan en of niet iedere vorige generatie kritisch is op wat na hen komt.

Patatgeneratie

Wat vonden de hardwerkende babyboomers van de X generatie? We zouden lui zijn, de hele dag in de snackbar hangen en een slechte conditie hebben. Weinig vleiende woorden voor de generatie die op dit moment in het bedrijfsleven achter het stuur zit. Ik behoor zelf tot deze generatie en kan me herinneren dat ik erg verbolgen was over de denigrerende wijze waarop wij als patatgeneratie werden weggezet.

Vertrouwen

Bij iedere wisseling van de wacht zijn er dus wel uitdagingen en kanttekeningen te plaatsen, maar dat betekent niet dat er geen vertrouwen is. Uiteindelijk is het ook met ons goed gekomen en zo zal het ook goed gaan komen met de Millennials. Siegel sluit haar betoog af met de woorden: “Wat onze generatie nodig heeft is iemand die tijd investeert in ons en ons op ontnuchterende wijze laat zien dat binnen 3 maanden hoofdredacteur worden echt niet mogelijk is. Dat als we de vele aspecten van het werk niet meteen onder de knie krijgen, dit een heel normaal proces is, lopen leerden we immers ook met vallen en opstaan. Hopelijk leren we hiermee de juiste dosis geduld aan, wat in een wereld waarin alles instant beschikbaar is (eten, dates, films, series, last minute reizen en updates van je vrienden) een tweede ontnuchterende les zou zijn.”

CIAD Young Professionals Program

Vanuit CIAD starten we binnenkort met een young professionals program waarbij we gastcolleges geven op ons vakgebied aan jonge ambitieuze schoolverlaters. Hierbij zal niet alleen worden ingegaan op het vakgebied van control, maar zullen tevens de soft skills aan bod komen. Geïnteresseerd? Neem contact op met Pieter Veerman via PVeerman@ciad.nl 

The circle of life: van Patatgeneratie tot Millennial